Tikriausiai jau esate girdėję apie greitpuodžius, bet galbūt tiksliai nežinote, kas tai yra ir kaip jie veikia.
Kai pagalvojate apie greitpuodį, tikriausiai galvojate apie senovinį prietaisą, kuriame močiutė kepdavo mėsos kepsnius. Tai tiesa: 1679 m. Greitpuodis išrado Denis Papinas, kuriam ši idėja kilo, kai jis bandė išrasti prietaisą, kuris padėtų jam iš druskos ir sieros pagaminti šaunamuosius miltelius.
Tačiau neleiskite, kad jo amžius jus suklaidintų – greitpuodis vis dar aktuali ir šiandieninėje virtuvėje! Greitpuodžiai vis dar naudojamos visame pasaulyje, nes jos greitos, veiksmingos ir gana lengvai naudojamos, kai tik jas įvaldai.
Jei svarstote pradėti gaminti maistą greitpuodyje, bet nežinote, koks modelis jums tinka arba kaip jį tinkamai naudoti. Atėjote į tinkamą vietą! Šiame straipsnyje rasite viską, ką reikia žinoti apie greitpuodžius, pradedant jų veikimu ir baigiant tuo, kaip išsirinkti greitpuodį pagal savo poreikius.
Greitpuodis – tai uždaras puodas, kuriame maistas verdamas garais, veikiant slėgiui, ir taip išverdamas greičiau nei įprastomis priemonėmis. Greitpuodžio viduje susidaro slėgis, kai vanduo virsta garais, todėl maistas išverda greičiau nei vien tik verdančiame vandenyje. Greitpuodžiai veikia sulaikydami garus sandariuose dangčiuose, kol jie pasiekia tam tikrą temperatūrą – kai tai įvyksta, garai dideliu greičiu pradeda veržtis pro mažytes skylutes dangtyje (sukeldami triukšmą). Dėl to iš puodo vidaus išgaruoja daugiau vandens ir dar labiau padidėja slėgis puode – taip greičiau nei anksčiau pasiekiama aukštesnė temperatūra (ir maistas išverdamas greičiau).
Kokie yra greitpuodžio privalumai?
Naudodami greitpuodį galite iki 70 % sutrumpinti maisto ruošimo laiką. Skanų jautienos arba kiaulienos kepsnį galite paruošti greičiau nei per pusvalandį.
Aukštas slėgis taip pat padeda išlaikyti maisto skonį ir maistingąsias medžiagas, todėl galiausiai gausite sveiką maistą. Ir jei to nepakanka, naudojant greitpuodį galima sumažinti energijos sąnaudas, nes jis sunaudoja mažiau energijos nei kiti maisto gaminimo būdai, pavyzdžiui, orkaitės ar viryklės.
Dar vienas puikus greitpuodžių privalumas – jų universalumas. Juos galite naudoti viskam – nuo daržovių ir mėsos virimo garuose iki svogūnų ir česnakų troškinimo ir net pyragų kepimo! Greitpuodžiai yra vienas universaliausių virtuvės prietaisų, kokį tik galite turėti, ir kai tik įprasite juo naudotis, nustebsite, kaip anksčiau galėjote be jo išsiversti.
Nors greitpuodis yra puikus būdas greitai paruošti maistą, yra ir tam tikrų jų naudojimo trūkumų. Pavyzdžiui, kai kuriems žmonėms gaminimo procesas gali pasirodyti triukšmingas ir netvarkingas. Be to, greitpuodžius gali būti sunku išvalyti, ypač jei juos naudojate ne dažnai. Galiausiai, greitpuodžius visada reikia atsargiai naudoti, nes išsiskiriantys garai gali būti labai karšti ir pavojingi.
Kaip gaminti maistą greitpuodyje?
Pirmiausia į puodą reikia įpilti reikiamą kiekį skysčio – vandens arba sultinio. Tada į jį galite sudėti reikiamus ingredientus, pavyzdžiui, mėsą ir daržoves su prieskoniais. Pripildę greitpuodį, sandariai jį uždarykite ir įjunkite degiklį. Kai vožtuvas pakyla aukštyn, vadinasi, reikia sumažinti ugnį ir pradėti skaičiuoti patiekalo gaminimo laiką. Pabaigoje tereikia atsargiai sumažinti slėgį ir išleisti garus, kad galėtumėte prieiti prie savo paruošto patiekalo!
Garinimas greitpuodyje arba garuose gali gerokai sutrumpėti, jei į jos indą supilsite karštą vandenį (pvz., pašildytą paprastu elektriniu virduliu). Taip pat leidžiama naudoti didžiausią kaitinimo galią iki virimo, kad sutrumpėtų šiam procesui reikalingas laikas. Taip daržoves ir mėsą greitpuodyje išvirsite dar greičiau!
Ko reikėtų nepamiršti naudojantis greitpuodžiu?
Paruošę maistą, neatidarykite jo dangčio iš karto – pirmiausia pastumkite jo vožtuvą, kad garai galėtų išeiti iš jo vidaus ir išlyginti vidinį slėgį. Greitpuodyje draudžiama virtą maistą aliejuje, nebent paliksite jį neuždengtą.
Taip pat reikia įsitikinti, kad jo viduje visada yra pakankamai vandens ar kito skysčio (ne mažiau kaip 2 stiklinės, bet ne daugiau kaip 2/3 jo tūrio).
Naudodami greitpuodį, neperpildykite puodo. Daugelio maisto produktų, įskaitant daržoves ir mėsą, nereikia pripildyti daugiau nei dviem trečdaliais, kad neužsikimštų greitpuodžio angų.
Yra kelios maisto produktų rūšys, kurios virdamos putoja. Taip yra todėl, kad juose yra oro burbuliukų arba smulkių baltymų dalelių, kurios kaitinant virsta putomis. Gamindami šių rūšių maisto produktus, būkite ypač atsargūs ir įsitikinkite, kad jie neužstoja garų vožtuvų ir slėgio angų.
Kaip išsirinkti greitpuodį?
Greitpuodžiai puikiai tinka skaniam ir sveikam maistui gaminti per trumpą laiką. Tačiau rinkoje yra tiek daug skirtingų greitpuodžių, todėl rasti jums tinkamą gali būti sudėtinga.
Mes jums padėsime! Šiame straipsnyje pateiksime keletą svarbiausių veiksnių, į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis greitpuodį.
Talpa: pirmiausia reikia atsižvelgti į puodo dydį. Greitpuodžiai būna įvairių dydžių – nuo mažų iki didelių modelių. Atsižvelkite į tai, kiek žmonių ruošiate maistą ir kiek maisto norite gaminti vienu metu. Pavyzdžiui, jei turite nedidelę šeimą ir neruošiate didelių patiekalų, gali būti, kad jūsų poreikius atitiks mažas greitpuodis. Tačiau jei gaminate maistą didelei šeimai arba dažnai gaminate didelį maisto kiekį (pvz., sriubas), tuomet galite apsvarstyti galimybę įsigyti didesnį modelį.
Medžiaga: Paprastai greitpuodžiai gaminami iš nerūdijančio plieno arba aliuminio. Nerūdijančio plieno modeliai yra patvaresni ir atsparesni korozijai, tačiau jie taip pat yra brangesni. Aliuminio modeliai yra lengvesni ir pigesni, tačiau jie gali reaguoti su rūgščiais maisto produktais.
Saugumas: viena svarbiausių savybių, į kurią reikia atkreipti dėmesį renkantis greitpuodį, yra saugumas. Naudodami greitpuodį turite būti tikri, kad jis nesprogs ar nepadarys ko nors kito, kas galėtų pakenkti. Kad užtikrintumėte savo saugumą, ieškokite modelių, kurie turi užrakinamus dangčius, slėgio reguliatorius ir apsauginius vožtuvus. Kai kurie modeliai netgi turi automatinius slėgio išleidimo vožtuvus, kurie gali padėti išvengti perkaitimo.
Patogumas: pirmiausia atkreipkite dėmesį į tai, kaip paprasta jį naudoti. Ieškokite tokio modelio, kuriame būtų lengvai valdomi valdikliai ir aiškios, įskaitomos instrukcijos. Kai kuriuose modeliuose taip pat yra iš anksto užprogramuotas gaminimo laikas ir nustatymai, kurie gali sutaupyti jūsų laiko ir pastangų.
Universalumas: Jei planuojate naudoti greitpuodį įvairioms maisto gaminimo užduotims atlikti, ieškokite modelio su keliomis gaminimo funkcijomis. Kai kuriuose modeliuose, be kita ko, yra lėto virimo, troškinimo ir virimo garuose nustatymai.
Prekės ženklo reputacija: vienas iš svarbiausių veiksnių, į kuriuos reikia atsižvelgti perkant greitpuodį, yra prekės ženklo reputacija. Klientų atsiliepimai yra puikus būdas sužinoti, kaip gerai gaminys patiko kitiems, tačiau taip pat turėtumėte atlikti tam tikrą tyrimą apie patį prekės ženklą. Išsiaiškinkite, ar jie turi gerą klientų aptarnavimo ir garantinių pretenzijų teikimo patirtį, taip pat kitus klausimus, kurie gali būti svarbūs jūsų sprendimui pirkti.
Kaina: renkantis greitpuodį reikia atsižvelgti į daugelį dalykų, tačiau reikėtų nepamiršti ir savo biudžeto. Greitpuodžiai gali kainuoti nuo maždaug 30 iki daugiau kaip 200 eurų. Apsvarstykite savo biudžetą ir jums reikalingas funkcijas, kad nustatytumėte jūsų poreikius atitinkantį kainos intervalą.
Apibendrinant galima pasakyti, kad maisto gaminimas greitpuodyje yra patogus ir efektyvus būdas ruošti maistą. Norėdami pradėti, vadovaukitės greitpuodžio instrukcijomis ir eksperimentuokite su įvairiais receptais, kad rastumėte tai, kas jums labiausiai tinka.
Taigi, ko laukiate? Pradėkite gaminti maistą greitpuodyje jau šiandien, apsilankę mūsų el. parduotuvės greitpuodžių kategorijoje. Čia rasite platų aukštos kokybės greitpuodžių asortimentą, atitinkantį jūsų maisto gaminimo poreikius ir biudžetą. Nesvarbu, ar esate patyręs virėjas, ar tik pradedate gaminti, tikrai rasite jums tinkantį greitpuodį. Taigi nedvejokite, ženkite pirmąjį žingsnį patogesnio, sveikesnio ir skanesnio maisto link ir peržiūrėkite mūsų kolekciją jau šiandien! Spauskite čia > Greitpuodžiai > ir susipažinkite su mūsų siūlomu greitpuodžių asortimentu.
O jeigu Jūsų planuose yra platesni virtuvės inventoriaus atnaujinimo užmojai, kviečiame Jus peržiūrėti daugiau virtuvės reikmenų ir įrangos pagrindinėje virtuvės kategorijoje! Spauskite čia ir aplankykite kategoriją > Virtuvės reikmenys