Maisto gaminimas greitpuodyje yra greitas ir efektyvus būdas paruošti maistą, tačiau tai gali truputi bauginti tuos, kuriems šis maisto gaminimo būdas dar neišbandytas. Norėdami padėti jums kuo geriau išnaudoti greitpuodžio galimybes, parengėme keletą patarimų ir būdų, padėsiančių įvaldyti gaminimo greitpuodyje meną.
Laikydamiesi šių patarimų ir metodų, galite greitai įvaldyti virimo greitpuodyje meną ir mėgautis skaniais ir sveikais patiekalais.
Greitpuodžio slėgio valdymas:
Vienas iš svarbiausių virimo greitpuodyje aspektų – žinoti, kaip tinkamai sumažinti greitpuodžio slėgį. Yra du pagrindiniai slėgio mažinimo būdai: greitasis išleidimas ir natūralus išleidimas. Slėgio išleidimo būdas priklauso nuo to, ką gaminate ir kiek laiko turite iki patiekimo ant stalo.
Greitasis išleidimas. Šis metodas rekomenduojamas, kai reikia sutrumpinti virimo laiką. Šis būdas idealiai tinka, jei maistą reikia greitai patiekti patiekti vakarienę. Šis būdas veikia išleidžiant garus per mažą vožtuvą dangčio viršuje. Tereikia pakelti rankenėlę, esančią ant greitpuodžio viršaus, ir išleisti šiek tiek garų. Naudojant greitojo išleidimo metodą svarbu būti atsargiems, nes karšti garai gali sukelti nudegimus. Taip pat svarbu laikytis gamintojo nurodymų, nes greito garų išleidimo metodas gali skirtis įvairių tipų greitpuodžiuose.
Natūralus išleidimas. Natūralus slėgio išleidimas trunka ilgiau, tačiau jis saugesnis ir sveikesnis jūsų maistui. Naudojant natūralų atleidimo metodą puodui leidžiama 10-15 minučių pastovėti ir tik tada lėtai atidaromas vožtuvas (arba nuimamas dangtis). Taip likusieji garai pasišalina lėtai, kad nesusidarytų purslų, o tai padeda išvengti nudegimų nuo karšto skysčio ar netikėtai iš puodo ištrūkusių garų, kai greitai atidarote puodą pasibaigus virimo laikui.
Virimo laiko ir temperatūros reguliavimas:
Vienas iš greitpuodžio privalumų yra tas, kad jame galima greitai paruošti maistą, tačiau svarbu suprasti, kaip tinkamai valdyti gaminimo laiką ir temperatūrą, kad ji atitiktų gaminamo recepto reikalavimus ar konkrečius Jūsų poreikius..
Laiko reguliavimas. Gamindami maistą greitpuodyje turite nepamiršti keleto dalykų. Svarbu suprasti, kad gaminamo maisto tipas ir gabalėlių dydis taip pat gali turėti įtakos gaminimo laikui. Pavyzdžiui, didelį kepsnį reikės virti ilgiau nei mažesnius mėsos gabalus. Nustatydami virimo laiką, svarbu nepamiršti, kad virimo laikas prasideda pasiekus reikiamą slėgį. Tai reiškia, kad tikrasis virimo laikas gali būti šiek tiek ilgesnis, nei nurodyta recepte.
Temperatūros reguliavimas. Kai mokotės naudotis greitpuodžiu, svarbu išmokti reguliuoti temperatūrą pagal tai, ką ruošiate. Kuo aukštesnė temperatūra, tuo greičiau išvirs jūsų maistas. Jei norite ką nors išvirti greitai, nustatykite greitpuodį ant didelės ugnies. Tačiau jei norite užtikrinti, kad puode niekas nesudegtų ir neprikeptų, tuomet pagal poreikį sumažinkite kaitinimo intensyvumą.
Greitpuodžio saugumas yra svarbiausias
Greitpuodžiai yra saugūs, jei jais naudojamasi teisingai. Vis dėlto yra keletas atsargumo priemonių, kurių turite imtis, kad užtikrintumėte savo ir savo šeimos saugumą naudodami greitpuodį.
- Perskaitykite naudojimo instrukciją: kiekvienas greitpuodis yra skirtingas, todėl būtinai perskaitykite gamintojo instrukcijas.
- Neperpildykite greitpuodžio maisto produktais, jei jų bus per daug, greitpuodis gali nepasiekti pakankamai aukštos temperatūros, kad maistas jame tinkamai išvirtų, ypač jei naudojate dujinę viryklę. Ingredientus reikėtų sudėti pagal išvirimo laiką, pavyzdžiu, mėsą reikėtų dėti ant daržovių, bet ne atvirkščiai, nes mėsai išvirti reikia daugiau laiko. Rekomenduojama neperpildyti greitpuodžio daugiau nei dviem trečdaliais jo talpos.
- Neperpildykite greitpuodžio vandeniu ar kitais skysčiais. Greitpuodžio efektyvumas labai priklauso nuo naudojamo tinkamo vandens kiekio. Naudojant mažiau vandens, svarbiausia nepamiršti, kad reikės ilgiau virti iki reikiamo slėgio lygio greitpuodyje ir dėl per mažo vandens kiekio maistas gali nepasiekti pakankamos temperatūros, kad gerai išvirtų arba pervirti laukiant kol greitpuodis pasieks tinkamą slėgio lygį. Dėl per didelio vandens kiekio garai gali išsiveržti pro slėgio reguliatoriaus vožtuvą. Dėl to maistas gali virti netolygiai ir tai gali turėti neigiamos įtakos gaminamo maisto kokybei.
- Neviršykite maksimalaus užpildymo linijos, kad neužkimštumėte slėgio išleidimo vožtuvo arba kad jis neperkaistų.
- Prieš gamindami maistą visada įsitikinkite, kad greitpuodis yra tinkamai uždarytas. Jei jis nėra tinkamai užsandarintas ir pradedate gaminti maistą, jis gali sprogti ir sukelti rimtų nudegimų ar sužalojimų.
- Svarbu stebėti, koks slėgis yra greitpuodyje – tai parodys, ar kažkas gali būti negerai. Jei slėgis per didelis, sumažinkite kaitrą, o jei slėgio nepakanka, padidinkite kaitrą.
- Niekada nebandykite atidaryti dangčio, jei greitpuodyje vis dar yra slėgio. Prieš atidarydami palikite jį kelioms minutėms atvėsti. Garai pasišalins pro dangtyje esantį vožtuvą arba sklendę ir dangtį bus galima saugiai atidaryti.
- Atleisdami slėgį laikykitės saugaus atstumo nuo greitpuodžio. Kadangi garai yra veikiami slėgio, jie gali nukeliauti iki 6 metrų. Todėl atidarydami greitpuodį būtinai laikykite vaikus ir naminius gyvūnus atokiau.
- Visada naudokite virtuvines pirštines arba žnyples karštoms greitpuodžio dalims, pvz., dangčiui arba puodui, laikyti.
- Greitpuodį laikykite saugioje vietoje, atokiau nuo šilumos šaltinių ir degių medžiagų.
Dar keletas patarimų kaip naudotis greitpuodžiu ir sukurti greitpuodžio magiją
Pateikiame keletą patarimų ir gudrybių, kurie padės jums gauti didžiausią naudą iš savo greitpuodžio:
- Pagardinkite maistą prieskoniais. Prieš ruošiant maistą greitpuodyje, labai svarbu jį pagardinti prieskoniais, kad patiekalai būtų skanūs, maistingi bei aromatingi. Tik druską rekomenduojama dėti virimo proceso pabaigoje, nes druska gali turėti įtakos virimo laikui ir temperatūrai greitpuodyje ir dėl šios priežasties maistas gali būti neišviręs arba perviręs.
- Kad sutaupytumėte laiko, daržoves supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais ir sluoksniais sudėkite į greitpuodį. Taip užtikrinsite, kad maistas virtų tolygiai ir nepervirtų.
- Naudokite greitpuodžio aksesuarus. Jei greitpuodis turi priedų, būtinai juos naudokite, kad pasiektumėte optimalių rezultatų. Pavyzdžiui, daržovėms ar žuviai virti galite naudoti garų krepšelį, užuot dėję daržoves ar žuvį tiesiai į puodą. Greitpuodžio instrukcijose dažnai rasite daugiau informacijos apie šių priedų naudojimą.
- Greitpuodyje galima virti ir šaldytą maistą, tačiau svarbu nepamiršti, kad virimo laikas bus ilgesnis nei šviežio maisto. Be to, dėl užšaldyto maisto greitpuodis gali prarasti slėgį, todėl būtinai laikykitės gamintojo nurodymų ir būkite pasirengę prireikus įpilti papildomo skysčio.
- Naudokite laikmatį. Gaminant maistą greitpuodyje labai svarbu nustatyti laiką, nes per daug arba per mažai išvirus maistas gali būti kietas arba purus. Naudodami laikmatį galėsite sekti gaminimo laiką ir užtikrinti, kad maistas nebus perviręs arba per mažai išviręs.
Jei niekada anksčiau nenaudojote greitpuodžio, tikimės, kad šiame straipsnyje radote keletą patarimų ir gudrybių, padėsiančių pradėti. Jei jau kurį laiką naudojate greitpuodį, galbūt atėjo laikas išbandyti ką nors naujo!
Jei esate pasiruošę investuoti į naują greitpuodį, būtinai peržiūrėkite mūsų el. parduotuvės greitpuodžių kategoriją. Siūlome įvairių variantų, tinkančių kiekvienai virtuvei ir biudžetui. Pasirinkę mūsų siūlomą greitpuodį, žengsite pirmą žingsnį link greito, lengv