Vakuumatoriai

Vakuumatorius – jūsų naujas virtuvės prietaisas, kurio prireiks kasdien

Šiuolaikinėje virtuvėje galite rasti ne vieną prietaisą, gerokai palengvinantį buitį. Mėgstame ir naudojame mikrobangų krosneles, sulčiaspaudes, trintuvus, tešlos minkymo kombainus… O ar kada domėjotės vakuumatoriais? Vakuumavimo aparatas, tai prietaisas galintis ištraukti orą iš tam skirtų indelių arba galintis ištraukti orą ir uždaryti specialius vakuumavimui skirtus maišus. Vakuuminiai maišeliai maistui (arba vakuumavimo rulonai) puikiai tiks maisto saugojimui ilgesniam laikotarpiui arba maisto ruošimui sous vide metodu.  O štai stikliniai maisto indeliai, iš kurių galima ištraukti orą, bus geras pasirinkimas patiekalams ar maisto likučiams saugoti artimiausias kelias dienas. Skaitykite toliau ir sužinokite, kuo jūsų virtuvėje gali būti naudingi vakuumavimo aparatai.

Kas yra sous vide ir kodėl tai toks populiarus maisto ruošimo metodas?

Terminas sous vide, pažodžiui išvertus iš prancūzų kalbos, reiškia „vakuume“. Tai maisto ruošimo metodas, kai maisto produktai yra patalpinami maišelyje vakuume, o tada ilgai verdami žemoje temperatūroje. Priklausomai nuo maisto produkto, šis procesas gali užtrukti nuo 15–30 minučių (krevetėms) iki 24–48 val. ar net daugiau (kiaulienai, žvėrienai). Kadangi maisto produktai nesiliečia su vandeniu, iš jų nepasišalina natūralios sultys bei prieskoniai. Taip paruoštas maistas yra sultingesnis, aromatingesnis. Metodas buvo žinomas jau 19 a. pradžioje, tačiau išpopuliarėjo visame pasaulyje tik XX a. viduryje, kai jis vėl grįžo į madą garsiausių Prancūzijos šefų virtuvėse. Jei niekada neragavote sous vide ruoštos lašišos ar daržovių patiekalų – tikrai verta išmėginti!

Vakuumavimo aparatai – būtini norint gaminti šiuo metodu. Būtent tai, kad maistas nesiliečia su oru ir vandeniu, padeda išvengti pavojingų bakterijų dauginimosi bei išsaugoti unikalų skonį bei aromatą. Dėl to, kad maistas šiuo būdu ruošiamas gana ilgai, dažnai jis atsiranda tik prabangių restoranų meniu. Tačiau dabar sous vide metodą galite išbandyti ir namuose: įsigiję vakuumatorių ir jam tinkančių vakuuminių maišų. Vakuuminiai maišai – tai pats paprasčiausias būdas išmokti vakuumuoti maistą ir pradėti gaminti gardžius patiekalus sous vide metodu.

Vakuumavimo aparatas pravers kasdien ruošiant maistą ir keliaujant

Be maisto ruošimo sous vide metodu, vakuumatorius pravers ir kasdien buityje. Vakuuminiai maišai – puikus būdas laikyti maistą šaldytuve bei šaldiklyje. Tinkamai užvakuumuotą mėsą šaldiklyje galima išlaikyti net metus laiko, o tai gerokai ilgiau, nei įprastai rekomenduojamas kelių mėnesių laikotarpis. Vakuumavimo aparatai pravers, jei mėgstate ruošti maisto atsargas žiemai. Vakuuminiai maišeliai maistui leis patogiai supakuoti ir talpiai sudėti į šaldiklio kamerą vaisius, daržoves, grybus ir kt.

Be to, vakuumavimo aparatas bus nepakeičiamas pagalbininkas keliaujant ar tiesiog kasdien namuose. Maisto likučiai, likę po šventės ar gausesnės vakarienės, gali būti supakuojami porcijomis į specialias dėžutes ar maišelius, užvakuumuojami ir laikomi šaldytuve ilgesnį laiką. Taip niekas nesuges ir viską galėsite suvalgyti iki paskutinio gabalėlio.

Vakuumatorius: kaina, priedai ir skirtingos funkcijos

Vakuumatorių kaina svyruoja nuo 50–60 iki 100 ar kiek daugiau eurų. Brangesni modeliai, dažniausiai, turi ir daugiau įvairių funkcijų, yra tinkami naudoti ilgesnį laiką. Mažesni, pigesni modeliai tiks mėgėjams ar tiems, kurie nori susipažinti su maisto vakuumavimo technologija ir retkarčiais naudoti šį prietaisą savo virtuvėje. Rinkdamiesi vakuumatorių, atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  • Prietaiso dydį (plotį). Mažoje virtuvėje bus patogiau laikyti mažesnį prietaisą, tačiau didesnis vakuumatorius leis užvakuumuoti didesnių matmenų maisto produktą (pvz., didelį kepsnį).
  • Naudojamų maišelių tipą. Vieni vakuumatoriai vakuumavimui naudoja tik maišelius, kiti – specialius rulonus. Vakuumavimo rulonai yra universalesni, nes maišelio dydį (ilgį) pasirenkate patys. Vakuuminiai maišai bus šiek tiek brangesni, rulonai – pigesni, todėl pastarieji geriau tiks tiems, kas planuoja vakuumatorių naudoti dažnai.
  • Priedus. Kai kurie vakuumatoriai, be standartinių maišelių, gali orą ištraukti ir iš tam skirtų indelių ar net vyno butelių. Todėl jei norite ir šių papildomų funkcijų – dairykitės į brangesnius vakuumatorių modelius, kurie turi tam skirtus priedus.

Atraskite platesnį virtuvės reikmenų ir smulkios virtuvės įrangos asortimentą parduotuvėje Buitis24. Spauskite čia > Virtuvės reikmenys ir susipažinkite su platesniu prekių asortimentu.

Scroll to Top